Fönsterfabriken i Trelleborg

Energifönster & U-värde

U-värde

Vad är U-värde?

U-värde är ett mått på ett byggmaterial isolerförmåga, i vårt fall fönster/fönsterdörrar. Det anger hur mycket värme som passerar genom fönstret/dörren vid en viss temperatur. 

Till skillnad från många andra sammanhang gäller att u-värde blir att bättre i takt med att siffran blir lägre. 

Ett fönsters U-värde är ett bra mått på hur dess energiegenskaper står sig i konkurrensen med andra fönster. 

U-värdet anger produktens totala värmemotstånd och gäller hela fönstret, dvs kombination av karm, båge och glas. 

Måtten som förekommer i den europeiska produktstandarden är 1230*1480 mm.

Som exempel har en normal yttervägg i ett modernt hus ett U värde på 0.10-0.20W/m2.K. 

Våra energifönster har ett U-värde från 1.3 ned till 0.67 (passivhus nivå)

Vad betyder Energiklasserna

Klasserna är från A till G

Energiklasserna baseras på fönstrets totala U-värde samt på hur lufttätt fönstret är. Max tillåtet luftläckage vid referenstryck 100 Pa ( Pascal) är:

Klass AD (Q100) 1 m3/h och m2

Klass EG (Q100) 3 m3/h och m2

Exempel.

Om ett fönster har ett U-värde på 0.7 och läcker max 1 m3/m2 blir det energiklass A men om det läcker mer hamnar det i energiklass E.

Det innebär att även om man presenterar ett bra U-värde på fönstret så är det kanske så otätt att ni ändå inte får ett bra isolerande fönster till ert hus. Det är när man kombinerar U-värde med lufttäthet som man ser om ett fönster är tillräckligt energieffektivt.

energifönster

Energimärkta fönster

En stor del av vårt produktsortiment består av Energimärkta fönster.

Men vad är det för fördel med att en produkt är energimärkt?

Energimärkningen är en kvalitetsmärkning, där man tagit fasta på varje fönsters unika u-värde i kombination med lufttäthet.

Nya energimärkta produkter ställer extra höga kvalitetskrav på lufttäthet som är en viktig egenskap för energieffektivitet och komfort i ditt hus.

Skillnad mellan Ce-märkning och Energimärkning

Alla fönster som säljs inom Eu omfattas av den harmoniserande produktstandarden EN14351-1 och skall vara Ce-märkta. Det innebär att fönstrets väsentliga egenskaper redovisas i en så kallad prestandadeklaration.

Syftet med det är att kunden skall kunna jämföra olika tillverkares och göra en relevant bedömning av om fönstret uppfyller nationella krav. Ce-märkningen ställer inte krav på värdet/klassen utan endast på hur egenskap skall fastställas och redovisas.

Om ett fönster saknar fastställt värde/klass kan tillverkaren redovisa ”npd” vilket är en förkortning ”No performance determined” Om lufttätheten ska redovisas i Ce-märkningen för ett fönster får luftläckaget enligt EN-12207 maximalt uppgå till 50 m3 luft/timme per kvadratmeter fönsterarea. Om fönstret inte klarar det eller om egenskapen inte är testad kan man ändå Ce-märka fönstret och redovisa ”npd” för lufttätheten.

Energimärkningen ställer krav på att fönstret skall vara Ce-märkt med krav på Värde/klass av utvalda egenskaper i Ce-märkningen. Kravet på energimärkt fönster i högsta energiklassen (A) är att luftläckaget får uppgå till högst 1 m3 dvs kravet på ett energimärkt fönster i klass A är 50 gånger tuffare än kravet i Ce-märkningen.

Miljövänligt med bättre komfort

Ett energifönster med lågt värde är varmare på insidan även när det är minusgrader ute. Därför går det att sitta intill fönstret utan att känna ”drag”.

Skulle du känna drag beror det oftast på att du förlorar värme genom att stråla kroppsvärme mot en kall yta, till exempel en kall ruta.

Kalla golv beror oftast på kallras från fönster. Med välisolerade fönster kan du sitta precis intill fönstret utan att frysa samtidigt som hela rummet känns varmare.

Eftersom energimärkta fönster ställer så höga krav på lufttätheten så bidrar det även till att ert hus blir mer fukt tätt och ljudisolerat. Eftersom där luft kommer in kommer även fukt och ljud.

Nya energieffektiva fönster ger dig mer tillbaka i form av minskad uppvärmning, som i sin tur bidrar till en bättre miljö.

För varje sparad kilowatt timme (kWh) = minskat koldioxidutsläpp – upp mot 1 kg / kWh. Alltså en insats för miljön.

Telefon

Mån-Tors: 08.00 – 16.30
Fre: 08-00 – 15.15
Lunchstängt: 12.00 – 13.00

E-mail

Vi svarar på alla frågor angående fönster, montage och reparation.

Besöksadress

Dalaslingan 3
231 32
Trelleborg